XV kongres JISA DICG
13 - 19. jun 2010.


 
Održan 15-ti Kongres JISA DICG

U periodu 13-19 juna održan je jubilarni 15-ti kongres JISA DICG kojeg zajednički organizuju JISA - Jedinstveni informatički savez Srbije i DICG - Društvo informatičara Crne Gore. Pozdravnim govorom kongres je otvorio zamenik ministra za informaciono društvo Crne Gore, gosp. Adis Balota, naglasivši ogromni značaj koji ova manifestacija ima za razvoj informacionih i komunikacionih tehnoligija u regionu i predstavivši planove koji će uvećati efektivnost novih tehnologija na razvoj informacionog društva, povećanje rezulteta rada i ekonomski razvitak Crne Gore i regije.

Ovogodišnji skup iz razloga globalne ekonomske krize imao je nešto manji broj učesnika nego ranijih godina ali po opštoj oceni imao je izuzetno dobar i kvalitetan izbor tema kao i širok spektar veoma interesantnih radova. Slično prethodnim godinama glavni akcenat dat je informatičkoj pismenosti te je svih dana kongresa organizovan i besplatni kurs sa polaganjem ECDL ispita. Veliki doprinos ovoj akciji učinjen je od strane kompanije ČIKOM koja je ustupila opremu, zatim kompanije T-Com koja je obezbedila besplatni internet priključak i kompanije EBC koja je ustupila internet aplikaciju. Naravno svi koji su položili ispite dobili su od strane JISA besplatne ECDL indekse, odnosno diplome.
Među učesnicima iz regiona posebnu notu dali su predstavnici Slovenije kojih je bilo tradicionalno najviše u oblasti obrazovanja, mada su bili zapaženi i interesantni radovi iz Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske i Makedonije.
Kompatabilan ekonomskoj situaciji i veoma aktuelan seminar održao je poznati evropski analitičar i autor velikog broja ekonomskih radova, gosp. Jorn W. Rhigalt iz ITM Europe, Danska. Ovaj seminar pod nazivom „Creation and implementation of dynamic International Business Plan for ICT companies who wants to penetrate Europe“ izazvao je najveće interesovanje i prisutne je prikovao da bez daha odslušaju kompletno gradivo do poslednje rečenice. Izuzetno kvalitetni saveti i globalno razmišljanje mogu nam svima biti veoma od koristi ka bržem savladavanju prepreka i nastupima na inostranim tržištima.
Posebnu pažnju između ostalih plenile su i prezentacije Pošte Crne Gore, Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda, JP Naftagas - Novi Sad, Eurokompozit 11 Oktomvri - Prilep i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske. 

Organizatori Kongresa JISA DICG izrazili su svoje zadovoljstvo da je skup iz godine u godinu sve bogatiji stručnim radovima svih zemalja našeg regiona, što ukazuje na rastuću potrebu ka zajedničkoj platformi razvoja IKT i jedinstvenim standardima u regionu.

Sony Ericsson Open Congress JISA

Tradicionalni teniski turnir pod pokroviteljstvom kompanije Sony Ericsson i ove godine izazvao je posebnu pažnju. Favorizovani Vladimir Aleksić iz Telekoma Srbija i Đorđe Dukić iz JISA izgubili su već u četvrt finalu a posle ogromnih napora po sparnom vremenu u finalu su se našli: Stevan Ljumović iz DICG i Marko Domanović iz Apotekarske ustanove Beograd.

Pobedio je gosp. Ljumović za koga smo kasnije saznali da ima najviše teniskog staža među informatičarima i da je potpredsenik Teniskog saveza crne Gore, čime je pored prikazane igre, sasvim zaslužio da dobije ovogodišnji top model Sony Ericsson-a XPERIA X2

FOTO ALBUM

Sekretarijat Kongresa:
Aleksandra Stojaković, Bojana Minić
JISA - 11000 Beograd, Zmaj Jovina 4, tel. (011) 2620-374, 2622-668, 2632-996, fax 2626-576
E-mail: jisa@jisa.rs


GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ:
JISA INFOREVIEW

InfoReview je dvojezični (engleski+) magazin za poslovne komunikacije, podržan od EEIGEuropean Economic Chamberof Trade, Commerce and Industry iz Brisla i SEFICT - Southeast Europe Forum ICT. InfoReview nastavlja tradicije časopisa JISAInfo, 15-godišnjeg lidera na ICT tržištu a uspostavljanjem novih veza sa Evropom i posebno zemljama u regionu, prvobitna orijentacija sa informatičkih tehnologija preusmerena je ka poslovnim komunikacijama.

InfoReview prati sva značajna dešavanja i ima preko 10.000 čitalaca ne samo iz probranog poslovnog sveta SEE regije, već i cele Evrope. Časopis se distribuira svim privrednim komorama EU, velikim i malim preduzećima, vladinim i nevladinim institucijama, asocijacijama, ambasadama, hotelima, putnicima u poslovnoj klasi u avionima... na njegovim stranama govorili su najistaknutiji poslovni i politički lideri, koji ga i danas primaju, što mu daje visoki ugled i posebni status u društvu.


IT TV produkcija je specijalizovana nezavisna producentska kuća osnovana 2003 godine od strane iskusnih TV profesionalaca. Do sada je bila pretežno okrenuta IT tržištu i potrebama IT kompanija za TV produkcijom. Od produkcije specijalizovanih emisija, namenskih reportaža i filmova do PR usluga i produkcije TV spotova, po principu sve na jednom mestu. e-TV postala je specijalizovana TV emisija sa interesantnim sadržajima za celokupno tržište Jugoistične Evrope.


"ICT Plus" je specijalizovana emisija iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, ima edukativno promotivni karakter, posvećena je proširenju informatičke pismenosti, posebno kroz promociju ECDL-a. Emisije se ustupaju bez nadoknade svim zainteresovanim TV stanicama (i drugim zainteresovanim medijima). Autor i urednik, Vladimir Jovanović, dobitnik je nagrade "Diskobolos" 2006. godine za emisiju "ICT Megabit" i Specijalnog priznanja 2007. za emisiju "ICT Plus".


Projekat “ePerspective” predstavlja interdisciplinarnu i multimedijalnu akciju podrške razvoju informacionog društva na prostoru Jugoistočne Evrope.
Kroz interaktivnu komunikaciju, veb portal i video kanal, zemlje učesnice razmenjuju, nadograđuju i upotpunjuju iskustva u razvoju instrumenata elektronske uprave i njihove primene u različitim oblastima života.
Projekat je zasnovan na ideji o podizanju nivoa međusobnog informisanja između zemalja regiona SEE, sa naglaskom na informisanje u onim oblastima primene ICT koja imaju najveći i najizraženiji uticaj na svakodnevicu najšire populacije. Autor: Vladimir Jovanović
Arhiva:   XIV kongres JISA, i VIII SEFICT
XIII kongres JISA, i VII SEFICT
XII kongres JISA, i VI SEFICT
XI kongres JISA, i V SEFICT