XII kongres JISA


KONGRES JISA DICG i SEFICT

12-ti Kongres JISA ovog puta održan je u saradnji sa crnogorskom društvom informatičara - DICG, kao delom crnogorskih članova JISA izdvojenih u novu nezavisnu asocijaciju suverene države Crne Gore, a prateća manifestacija 6-ti SEFICT - istočnoevropski forum ICT, podržana od privrednih komora bivših jugoslovenskih država i informatičkih asocijacija regije i ove godine zabeležila je rast interesovanja i izloženih informatičkih ostvarenja.

Evropska privredna komoraPo prvi put ove ICT manifestacije održane su pod generalnim pokroviteljstvom Evropske komore za privredu, trgovinu i industriju iz Brisela, a kako se radi o izraženom uticaju na unapređenje saradnje u regiji, dobili smo sva uveravanja da će Evropska privredna komora i narednih godina dati značajni doprinos i logistiku unapređenju ovih aktivnosti od kojih treba istaći da je SEFICT već sazreo da se održava samostalno. Svoj izuzetni doprinos dale su i kompanije: Telekom Srbija a.d. - Beograd, IPR - Zagreb, Hrvatska, UNINET - Ljubljana, Slovenija, Sony Ericsson i Agencija za elektronske komunikacije - Skoplje, Makedonija.

Izvod iz pozdravnog teksta potpredsednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku, prilikom otvaranja Kongresa JISA i SEFICT Konferencije:

... INFORMACIJE, IDEJE i INTELIGENCIJA koji čine informatičko društvo treba da nam budu vodilja u stvaranju modernog, informatičkog okruženja. maksima da "DANAS VIŠE NE JEDU VELIKI MALE VEĆ BRZI SPORE" treba da nam bude pokretač svih ideja ukoliko želimo da pratimo trendove i dostignemo razvijene zemlje.

U Crnoj Gori, danas sve škole imaju pristup internetu. U svim obrazovnim programima uvedeno je informatičko obrazovanje. Na mladim ljudima leži budućnost i razvoj Crne Gore i treba da im pružimo što više šansi za usvajanje ovih znanja. Istovremeno, Vlada Republike Crne Gore preduzima sve potrebne aktivnosti na potpunom elektronskom vođenju državnih evidencija i uspostavljanju elektronske uprave.

Čini nas srećnim što manifestacije ovog karaktera kao što je vaša, daju doprinos ovim našim nastojanjima. Uticaj informaciono komunikacionih tehnologija nema odjeka samo na oblast obrazovanja, već i na ekonomski rast i razvoj jedne zemlje. Samo je potrebna volja i spremnost da se prihvate promjene, a siguran sam da smo počeli da radimo u tom pravcu. Još jednom, dozvolite mi da vam poželim uspješan rad i ugodan boravak u Herceg Novom.

S poštovanjem
Prof.dr Vujica lazović

Obrazovanje na polju ICT prvi prioritet

Evropskim planom FP7 u narednom četvorogodišnjem periodu (2007.g. -2011.g.) daje se poseban prioritet informatičkom obrazovanju i zahtevaju godišnje desetostruko veća ulaganja od dosadašnjih. Ovo je naravno imalo uticaj i na teme Kongresa JISA i foruma SEFICT tako da je preko 25% svih tekstova bilo upućeno pozitivnoj praksi i unapređenju aktivnosti u informatičkoj obuci, informatičkom obrazovanju hendikepiranih osoba i realizaciji ECDL testiranja u različitim domenima privrede. Nesvakidašnje velik odziv primećen je od strane slovenačkih škola koje su imale čak 17 izlaganja.

Naravno i obrazovne institucije iz Srbije kao i Crne Gore, privukle su takođe pažnju svojim izlaganjima na temu obrazovanja na daljinu i standardima ECDL. Ovde treba istaći Tehnički fakultet iz Zrenjanina, Fakultet za trgovinu i bankarstvo iz Beograda, Višu školu za informacione i komunikacione tehnologije, Višu železničku školu i EBC kao ECDL testni centar u potpunosti razvijen i dostupan polaznicima na internetu. Interesantni su bili i navodi iz Crne Gore gde se certifikat ECDL, prema rečima Sanje Vujović iz ECDL test centra Bar Explorer,  počeo upisivati u radne knjižice kao državno priznata diploma, isto kako je to slučaj u Italiji, Mađarskoj i mnogim drugim evropskim državama!

Šarolikost interesantnih ICT ideja

Kongres JISA se prema opredelenju organizatora uvek oslanjao na pozitivne primere iz prakse, što je uzročno ustanovljenim priznanjem DISKOBOLOS koje žiri JISA dodeljuje na kraju svake kalendarske godine. Tako je i ove godine zapažen širok spektar ICT rešenja u najrazličitijim granama privrede, kao i nepvrivrednih organizacija i institucija.

IPR iz Zagreba predstavio je široku lepezu „intelegentnih kioska“ koji omogućavaju građanjima plaćanje komunalnih usluga, stanarina ili bilo kojih drugih računa bez posete banci i gužvi na šalterima.

Isti se mogu koristiti na više jezika i kao turistički pokazatelji lokalnih znamenitosti ili besplatni internet pristup na pojedinim gradskim lokacijama koji finansiraju hrvatske opštine za svoje građane.

UNINET iz Ljubljane predstavio je nova rešenja u standardizaciji železničkih ICT paketa koji značajno pojednostavljuju primopredaju vozova prilikom graničnih prelaza. Firma LANACO iz Banja Luke predstavila je rešenja jednostavnih modifikacija aplikativnih software-a, a firma „Alltech-Fermin“ iz Sente, procesne računare i rešenja u proizvodnji specijalnih vrsta kvasca. Interesantna rešenja e-Governmenta predstavio je Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Zagreba a ERP rešenja kao podrška upravljanju lancima snabdevanja na SAP modelu prikazao je S&T Serbia.

Među 80 ostalih radova koje smo mogli pratiti na ovogodišnjem ICT skupu u Herceg Novom, posebno bi želeli istaći rešenja data od strane Zavoda za informatiku i internet, PTT Srbija, Telekom Srbija, Implementacija CIPS iz Sarajeva, Anex Banja Luka, Fond zdravstva Crne Gore, Srbijašume Beograd, Srbijagas Novi Sad, Praćenje mobilnih objekata putem GPS - Institut Mihajlo Pupin Beograd, a posebnu pažnju privukla je gimnazija Kranj koja je prerzentirajući jednostavnost kreiranja LINUX 3D animacija poklonila JISA asocijaciji savršeno izrađen video spot sa JISA logo znakom.

SONY ERICSSON - tenis turnir

Širom sveta dobro su poznati teniski turniri čiji je pokrovitelj jedan od giganata informaciono komunikacionih tehnologija - Sony Ericsson!
Za nas u Srbiji, sigurno najinteresantniji bio je onaj od pre par meseci, kad je u finalu Sony Ericsson ATP Masters - Miami USA, Novak Djoković pobedio favoriyovanog španca Nadala i po prvi put osvojio ovo, drugo po vrednosti, priznanje "belog sporta"!

Za tenisere među informatičarima svakako je najznačajniji turnir JISA u Herceg Novom! Svoje pokroviteljstvo oe godine Sony Ericsson je odlučio realizovati izuzetno vrednim novim modelom K800 koji poseduje: 3G, front internet kameru za video razgovor, MP3, foto aparat od čak 3.2 Megapixela sa blicem, radio, mogućnost video snimanja sa stabilizatorom, 16 x zum, i konekcije: bluetooth, infrared, modem, USB, mogućnost proširenja eksterne memorije, alate za web (blog, e-mail...) i još mnogo korisnih novina prilagođenih svakodnevnim potrebama savremene komunikacije.

U ovogodišnjem polufinalu tradicionalnog međunarodnog informatičkog turnira našlo se dva predstavnika Srbije i po jedan iz Slovenije i Crne Gore. jedan od srpskih predstavnika igrao je dobro kao Đoković i time se, osvojivši turnir i vrednu Sony Ericsson nagradu, sasvim uklopio u rezultate srpskog tenisa poslednjih meseci.


Program Kongresa

Tematske oblasti

Kao i prethodnih godina, kongres je obuhvatio sledeće teme:

 1. E - business, tokovi elektronske trgovine, kao i pitanja elektronske zaštite
 2. E – banking, bankarski info sistemi, kartičarstvo
 3. E – government
 4. Open source tehnologije
 5. E – learning i ECDL
 6. ICT i razmena sa evropskim zemljama
 7. Informacioni sistemi i računarske mreže
 8. Kompjuterski kriminal, problemi i potencijalna rešenja
 9. Telekomunikacije i integralni bežični sistemi
 10. Mobilni provajderi i nove mogućnosti
 11. Telemedicina i Zdravstvo
 12. Izdavaštvo – elektronska knjiga, multimedija
 13. Digitalna arhiva – rešenja za velike sisteme
 14. Digitalne karte – GIS sistemi
 15. Proizvodnja i rešenja u privredi, zdravstvu, obrazovnim institucijama
 16. Razvoj softvera i softverskih alata

Sekretarijat Kongresa :
Aleksandra Stojaković, Bojana Minić, Manja Mirović
JISA - 11000 Beograd, Zmaj Jovina 4,
tel. (011) 2620-374, 2622-668, 2632-996, fax 2626-576
E-mail: jisa@jisa.org.yuGENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ:
JISA INFO

Časopis JISA Info je prva domaća periodična publikacija za prenos i prezentaciju naučnih informacija i nauke o računarima, naučno-stručnih rešenja u oblasti informatike, računarstva i telekomunikacija.

Časopis JISA Info objavljuje originalne naučne radove iz oblasti operacionih istraživanja, softverskog inženjeringa, veštačke inteligencije, ekspertnih i informacionih sistema, neuronskih mreža itd., kao i prethodna saopštenja, pregledni i stručni radovi o informatičkim dostignućima u zdravstvu, obrazovanju, trgovini, privredi, nauci, itd. Objavljuju se i najveći i najvažniji skupovi u zemlji i inostranstvu, kao i aktuelna domaća izdanja: knjige, priručnici, časopisi, intervjui sa naučnim radnicima, stručnjacima i poslovnim ljudima renomiranih institucija i firmi.


IT TV produkcija je specijalizovana nezavisna producentska kuća osnovana 2003 godine od strane iskusnih TV profesionalaca. Do sada je bila pretežno okrenuta IT tržištu i potrebama IT kompanija za TV produkcijom. Od produkcije specijalizovanih emisija, namenskih reportaža i filmova do PR usluga i produkcije TV spotova, po principu sve na jednom mestu. e-TV postala je specijalizovana TV emisija sa interesantnim sadržajima za celokupno tržište Jugoistične Evrope.
ICT - MEGABIT Emisija nastoji da bude pouzdan vodič kroz naizgled zamršene lavirinte informacionih sistema, noviteta na polju hardvera, interneta... Dobitnik nagrade Diskobolos 2006. za najbolju emisiju iz oblasti ICT.
Nedeljom u 19,30 sati... Reprize: ponedeljkom u 16,30 i petkom u 14,30... Urednik: Vladimir Jovanović

Nezavisna autorska produkcijaNezavisna autorska produkcija "Vanya Production" nastala je kao plod dugogodišnje saradnje grupe dokazanih autora. ICT Plus je specijalizovana emisija iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, ima edukativno promotivni karakter, posvećena je proširenju informatičke pismenosti, posebno kroz promociju ECDL-a. Emisije se ustupaju bez nadoknade svim zainteresovanim TV stanicama (i drugim zainteresovanim medijima).
Arhiva:   XII kongres JISA, i VI SEFICT
XI kongres JISA, i V SEFICT