Održan XIII kongres JISA DICG

1

U Herceg Novom je 14-og juna završen još jedan uspešni međunarodni skup informatičara sa jasnim i jedinstvenim zaključkom: u našem regionu potrebno je hitno i veoma mnogo ulagati u informatičku obuku stanovništva!

 

Djordje DukicTradicionalni skup sa zadatkom razmene iskustva i razvoja na polju IKT – informacionih i komunikacionih tehnologija, okupio je ove godine blizu dve stotine učesnika iz regiona Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske i Slovenije. Jedinstvena poruka skupa i mnoštvo tema po pitanjima informatičkog obrazovanja i razvoja informatičkog društva nedvosmisleno ukazuju na hitnu potrebu povećanog ulaganja u nacionalnu pismenost, posebno kada se radi o upotrebi računara i njenoj korisnosti za celokupni društveni razvoj.

Kako se i moglo očekivati, Slovenija, kao zemlja koja je na ovom planu najdalje otišla u regionu, imala je i najviše predstavnika, čija su izlaganja bila veoma interesantna. Očigledno je da se informaciono društo u ovoj zemlji gradi već od prvih nastavnih časova učenika osnovnih i srednjih škola, uz bogatu podršku društva u sredstvima i opremi. Primeri iz Kranja, Bistrice, Jesenice, Tržiča, Maribora, Radovljice i Bleda, koji su bili prezentovani na ovom skupu, jasna su potvrda kvalitetnih rezultata i projekcija za buduća kretanja svih ostalih u reginu.

Republički zavod za statistiku Srbije, Institut za strateške studije i projekcije iz Podgorice i Asocijacija informatičara iz BIH, uvodnim izlaganjima na ovom skupu, prezentovali su statističke podatke i aktuelnu poziciju ovih zemalja sa stanovišta upotrebe računara. Kasnija izlaganja tokom cele radne nedelje, savršeno su se uklopila u već navedene statističke podatke, ukazujući na pojedinačne elemente skupnih tabela i pozitivnu postignutu praksu, kao uzor ostalima ka unapređenju primene informacionih i komunikacionih tehnologija u svakodnevnom privrednom i vanprivrednom životu. Sa srpske strane posebno interesantna bila su izlaganja RATEL-a, Beograd, JP PTT saobraćaja Srbija, Instituta Mihajlo Pupin, Instituta za javno zdravlje, RUV Radio Televizija Vojvodine, Beogradska Poslovna Škola, IQ Studios, Beograd, Megatrend univerziteta Beograd, Visoke poslovno-tehničke škole iz Užica, Osnovna škola "Jovan Popović", Novi Sad i Visoke železničke škole strukovnih studija, Beograd a od učesnika iz stalih zemalja regiona posebnu pažnju privukli su i Saobraćajni fakultet - Doboj, Administrativna služba Grada Banja Luka, Ericsson Hrvatska,  Elektrotehnički fakultet u Banja luci, SPiDCOM Eastern Europe, Institut za strateške studije i projekcije iz Podgorice, Odprta akademija Slovenije Z.N. firma Tref iz Slovenije i dr.

Posebna priznanja svom stručnom doprinosu kongresu JISA DICG, dobili su Emil Lačok iz NIS-a Novi Sad, Mag.Mr. Franci Rozman ravnatelj Gimnazije Kranj i Metod Čufar, SŠ iz Jesenica.

EBC ECDL Test Centar iz Beograda u saradnji sa JISA kao nacionalnim nosiocem licence ECDL za ovaj region, održao je besplatno promotivno polaganja ECDL ispita za više od desetak polaznika, od kojih je gosp. Andrija Bednarik iz SIEPA – srpske agencije za potsticanje izvoza, prvi sa uspehom završio sva polaganja i pored ECDL diplome dobio i posebni poklon: ECDL golf štap.

Sony Ericsson mobilne telefone dobili su pobednik tradicionalnog JISA teniskog turnira, gosp. Marko Tikvaroski sa Televizije Metropolis i pobednik izbora za “najfoto” Goran Šajinović iz PTT  Republike Srpske, Banja Luka.

Organizatori Kongresa JISA DICG, sa jedne strane JISA – informatički savez Srbije i sa druge strane DICG – društvo informatičara Crne Gore, izrazili su svoje zadovoljstvo da je skup iz godine u godinu sve bogatiji stručnim radovima i posebno posetom iz gotovo svih zemalja našeg regiona, što ukazuje na rastuću potrebu ka zajedničkoj platformi razvoja IKT i jedinstvenim standardima u regionu.

GENERALNI SPONZOR
SPONZORI
Prihvaćeni radovi
-RASPORED PREDAVANJA-


Osnovne teme manifestacija su:
E - business, tokovi elektronske trgovine, kao i pitanja elektronske zaštite, E – banking, bankarski info sistemi, kartičarstvo, E – Government, E – learning i ECDL, ICT i razmena sa evropskim zemljama, Informacioni sistemi i računarske mreže, Telekomunikacije i integralni bežični sistemi, Mobilni provajderi i nove mogućnosti, Telemedicina i zdravstvo, Izdavaštvo - elektronska knjiga, multimedija, Digitalna arhiva - rešenje za velike sisteme, Digitalne karte - GIS sistemi, Proizvodnja i rešenja u privredi i van privrede, Razvoj softvera i softverskih alata
Svoj izuzetni doprinos dale su i kompanije: Telekom Srbija a.d. - Beograd, T-Com - Internet Crne Gore- Podgorica, Crna Gora, RRC - Beograd, Srbija i Sony Ericsson.

Sekretarijat Kongresa :
Aleksandra Stojaković, Bojana Minić
JISA - 11000 Beograd, Zmaj Jovina 4,
tel. (011) 2620-374, 2622-668, 2632-996, fax 2626-576
E-mail: jisa@jisa.org.yuGENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ:
JISA INFO

Časopis JISA Info je prva domaća periodična publikacija za prenos i prezentaciju naučnih informacija i nauke o računarima, naučno-stručnih rešenja u oblasti informatike, računarstva i telekomunikacija.

Časopis JISA Info objavljuje originalne naučne radove iz oblasti operacionih istraživanja, softverskog inženjeringa, veštačke inteligencije, ekspertnih i informacionih sistema, neuronskih mreža itd., kao i prethodna saopštenja, pregledni i stručni radovi o informatičkim dostignućima u zdravstvu, obrazovanju, trgovini, privredi, nauci, itd. Objavljuju se i najveći i najvažniji skupovi u zemlji i inostranstvu, kao i aktuelna domaća izdanja: knjige, priručnici, časopisi, intervjui sa naučnim radnicima, stručnjacima i poslovnim ljudima renomiranih institucija i firmi.


IT TV produkcija je specijalizovana nezavisna producentska kuća osnovana 2003 godine od strane iskusnih TV profesionalaca. Do sada je bila pretežno okrenuta IT tržištu i potrebama IT kompanija za TV produkcijom. Od produkcije specijalizovanih emisija, namenskih reportaža i filmova do PR usluga i produkcije TV spotova, po principu sve na jednom mestu. e-TV postala je specijalizovana TV emisija sa interesantnim sadržajima za celokupno tržište Jugoistične Evrope.
ICT - MEGABIT Emisija nastoji da bude pouzdan vodič kroz naizgled zamršene lavirinte informacionih sistema, noviteta na polju hardvera, interneta... Dobitnik nagrade Diskobolos 2006. za najbolju emisiju iz oblasti ICT.
Nedeljom u 19,30 sati... Reprize: ponedeljkom u 16,30 i petkom u 14,30... Urednik: Vladimir Jovanović

Nezavisna autorska produkcijaNezavisna autorska produkcija "Vanya Production" nastala je kao plod dugogodišnje saradnje grupe dokazanih autora. ICT Plus je specijalizovana emisija iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, ima edukativno promotivni karakter, posvećena je proširenju informatičke pismenosti, posebno kroz promociju ECDL-a. Emisije se ustupaju bez nadoknade svim zainteresovanim TV stanicama (i drugim zainteresovanim medijima).
Arhiva:   XII kongres JISA, i VI SEFICT
XI kongres JISA, i V SEFICT